ALGEMENE VOORWAARDEN
Adviesinzicht, hierna te noemen Het kantoor, is een kantoor voor administratieve ondersteuning en advies. In deze voorwaarden wordt verstaan onder de begrippen:
- Abonnementhouder: Cliënt van Adviesinzicht – die tevens Opdrachtgever is - met wie een abonnementenovereenkomst, overeen is gekomen
- Het kantoor: Adviesinzicht;
- Opdrachtnemer: Adviesinzicht;
- Opdrachtgever: Cliënt van Adviesinzicht;
- Opdracht: de, in onderling overleg tussen opdrachtgever en het kantoor te bepalen werkzaamheden, die door het kantoor verricht dienen te worden en de voorwaarden waaronder zulks dient te geschieden.
T : 013 – 470 00 09
E : info@adviesinzicht.nl
I : www.adviesinzicht.nl
KvK : 70391955
IBAN : NL26 KNAB 0256 9556 38
BTW : NL858305306B01
Artikel 1. Toepassing
a. Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing, alle bepalingen van deze voorwaarden zijn tussen de partijen van kracht, voor zover van deze voorwaarden niet door partijen uitdrukkelijk en schriftelijk is afgeweken.
b. De onderhavige voorwaarden zijn eveneens van toepassing op overeenkomsten met Het kantoor, voor de uitvoering waarvan door Het kantoor derden dienen te worden betrokken.
c. Indien één of meerdere bepalingen in deze algemene voorwaarden op enig moment geheel of gedeeltelijk nietig zijn of vernietigd mochten worden, dan blijft het overige in deze algemene voorwaarden bepaalde volledig van toepassing. Het kantoor en de Opdrachtgever zullen alsdan in overleg treden teneinde nieuwe bepalingen ter vervanging van de nietige of vernietigde bepalingen overeen te komen, waarbij zoveel als mogelijk het doel en de strekking van de oorspronkelijke bepalingen in acht wordt genomen.
d. Indien Het kantoor niet steeds strikte naleving van deze voorwaarden verlangt, betekent dit niet dat de bepalingen daarvan niet van toepassing zijn, of dat Het kantoor in enigerlei mate het recht zou verliezen om in andere gevallen de stipte naleving van de bepalingen van deze voorwaarden te verlangen.
Artikel 2. Totstandkoming van de overeenkomst
De overeenkomst komt tot stand op het moment dat Opdrachtnemer diensten of producten levert aan Opdrachtgever. De in voorgaande zin opgenomen regel geldt eveneens voor wijzigingen in Opdrachten. Indien het belang van Opdrachtgever onmiddellijk geheel of gedeeltelijke levering door Het kantoor vereist, dan wel indien Opdrachtgever uitdrukkelijk onmiddellijke levering heeft verzocht, wordt de overeenkomst geacht tot stand te zijn gekomen doordat door Het kantoor geheel of gedeeltelijk feitelijk tot levering aan Opdrachtgever is overgegaan.
Artikel 3. Beoogd resultaat
a. Het kantoor is gehouden de belangen van zijn Opdrachtgever naar beste weten en kunnen te behartigen, één en ander voor zover zulks, gelet op de rechtsverhouding en de daaruit voortvloeiende opdrachten, mogelijk en wenselijk is.
b. De wijze waarop de administratie wordt gevoerd en de overige werkzaamheden worden verricht dient, met inachtneming van eventueel daarop toepasselijke wettelijke bepalingen, te voldoen aan de eisen die voortvloeien uit de verplichtingen en verantwoordelijkheden van de Opdrachtgever.
c. Indien de werkzaamheden ertoe strekken een bepaald eindresultaat te bewerkstelligen, wordt niet gegarandeerd dat dit beoogde eindresultaat werkelijk wordt bereikt.
Artikel 4. Aansprakelijkheid/vrijwaring/schade
1. Indien Opdrachtnemer aansprakelijk mocht zijn, dan is deze aansprakelijkheid beperkt tot hetgeen in deze bepaling is geregeld.
2. Indien Opdrachtgever aantoont dat hij schade heeft geleden door een handelen of nalaten van Opdrachtnemer die bij zorgvuldig en deskundig handelen zou zijn vermeden, is Opdrachtnemer voor de schade aansprakelijkheid tot maximaal de voor de betreffende aanspraak van toepassing zijnde limieten onder de door Opdrachtnemer afgesloten Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (te weten tot een bedrag van €1.250.000,-, zeggende één miljoen tweehonderdvijftigduizend euro) althans van dat gedeelte van de onderhavige overeenkomst waarop de aansprakelijkheid betrekking heeft, waarbij in afwijking van hetgeen hierboven is bepaald, bij een Overeenkomst met een langere looptijd dan zes maanden, de aansprakelijkheid verder wordt beperkt tot het over de laatste zes maanden verschuldigde gedeelte van de vergoeding.
3. Opdrachtnemer heeft te allen tijde recht om de door de Opdrachtgever te lijden of geleden schade voor zover mogelijk te voorkomen of te verminderen.
4. Onder schade wordt uitsluitend verstaan schade aan personen, schade aan zaken en directe vermogensschade.
5. Opdrachtnemer is nimmer aansprakelijk voor indirecte schade, daaronder begrepen gevolgschade, gederfde winst, gemiste besparingen en schade door bedrijfsstagnatie.
6. De in dit artikel opgenomen beperkingen van de aansprakelijkheid voor schade gelden niet indien de schade te wijten is aan opzet of daarmee gelijk te stellen grove nalatigheid van Opdrachtnemer of zijn ondergeschikten. De bewijslast ex art. 150 Rv, omtrent het vaststellen van opzet of grove nalatigheid, berust in dezen bij de Opdrachtgever.
7. De in lid 2 t/m 5 van dit artikel neergelegde aansprakelijkheidsbeperkingen worden mede bedongen ten behoeve van door Opdrachtnemer ingeschakelde personen of derden, die derhalve hierdoor een rechtstreeks beroep op deze aansprakelijkheidsbeperkingen hebben.
Opdrachtgever Opdrachtnemer
8. De Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor aanspraken van derden met betrekking tot rechten van intellectuele eigendom op door de Opdrachtgever verstrekte materialen of gegevens die bij de uitvoering van de overeenkomst worden gebruikt.
9. Indien Opdrachtgever aan Opdrachtnemer informatiedragers, elektronische bestanden of software etc. verstrekt, vrijwaart Opdrachtgever Opdrachtnemer voor schade veroorzaakt door verlies, virussen en defecten.
10. De Opdrachtgever vrijwaart Het kantoor voor schade als gevolg van verlies van gegevens door het falen van producten welke al dan niet gehuurd worden van Het kantoor. Met het huren van dergelijke producten is er niet vanzelfsprekend dienstverlening op deze producten voor het onderhouden ervan. Als de Opdrachtgever een werkplek beschikbaar stelt is de Opdrachtgever verantwoordelijk voor het veiligstellen van gegevens en niet Het kantoor.
11. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor vorderingen van derden wegens schade die veroorzaakt is doordat Opdrachtgever aan Opdrachtnemer onjuiste of onvolledige informatie heeft verstrekt.
12. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer voor alle aanspraken van derden – daaronder mede begrepen aandeelhouders, bestuurders, commissarissen en personeel van Opdrachtgever, alsook gelieerde rechtspersonen en ondernemingen en anderen die bij de organisatie van Opdrachtgever betrokken zijn – die voortvloeien uit of verband houden met de werkzaamheden van Opdrachtnemer onder deze overeenkomst ten behoeve van Opdrachtgever.
13. De Opdrachtgever vrijwaart Het kantoor voor eventuele aanspraken van derden, die in verband met de uitvoering van de overeenkomst schade lijden en waarvan de oorzaak aan andere dan aan Het kantoor toerekenbaar is. Indien Het kantoor uit dien hoofde door derden mocht worden aangesproken, dan is de Opdrachtgever gehouden Het kantoor zowel buiten als in rechte bij te staan en onverwijld al hetgeen te doen dat van hem in dat geval verwacht mag worden. Mocht de Opdrachtgever in gebreke blijven in het nemen van adequate maatregelen, dan is Het kantoor, zonder ingebrekestelling, gerechtigd daartoe zelf over te gaan. Alle kosten en schade aan de zijde van Het kantoor en derden daardoor ontstaan, komen integraal voor rekening en risico van de Opdrachtgever.
14. Opdrachtgever vrijwaart Opdrachtnemer tevens voor aanspraken van derden waarbij Opdrachtnemer als medepleger van Opdrachtgever wordt aangemerkt.
15. Het niet of niet-tijdig informeren door Opdrachtnemer van Opdrachtgever omtrent zaken de uitvoering van de overeenkomst betreffende, zal geen grond vormen voor het aannemen van opzet en/of grove schuld aan de zijde van de Opdrachtnemer.
Artikel 5. Tekortkoming
a. Het kantoor is tegenover de Opdrachtgever slechts aansprakelijk voor schade die deze zelf lijdt als rechtstreeks gevolg van tekortkomingen van Het kantoor of van personen in zijn dienst die bij de vervulling van de Opdracht zijn begaan, indien en voor zover deze tekortkomingen onder normale omstandigheden bij normale vakkennis en met inachtneming van normale oplettendheid en wijze van vak uitoefening vermeden hadden kunnen worden, één en ander behoudens de hierna omschreven nadere beperkingen.
b. Het kantoor is verplicht om de hierboven bedoelde tekortkomingen, op een zo kort mogelijke termijn, te herstellen, wanneer en voor zover met het herstellen geen hogere kosten zijn gemoeid dan in rekening zijn gebracht voor de betreffende werkzaamheden. Indien de kosten wel hoger uitvallen, dan is Het kantoor slechts verplicht deze herstelwerkzaamheden uit te voeren.
c. De Opdrachtgever dient de in dit artikel genoemde tekortkomingen te melden binnen 1 (zeggende één) maand, nadat hij/zij hiervan op de hoogte is gekomen, dan wel redelijkerwijs had moeten zijn, bij gebreke waarvan iedere aansprakelijkheid van Het kantoor is uitgesloten.
d. Aansprakelijkheid is in ieder geval en ten allen tijde beperkt tot de hoogte van door Het kantoor gefactureerde werkzaamheden.
Artikel 6. Opschorting aan de zijde van Opdrachtgever.
Opdrachtgever en Het kantoor komen nadrukkelijk overeen dat Het kantoor bevoegd is afgifte van zaken op te schorten totdat Opdrachtgever aan zijn verplichting tot vergoeding van openstaande declaraties, daaronder begrepen daarover verschuldigde rente en kosten, alsmede aan zijn verplichting tot vergoeden van schade aan Het kantoor in het kader van de betrokken rechtsverhouding geleden heeft voldaan, dan wel daarvoor in het bancair verkeer genoegzaam geachte zekerheid, bijvoorbeeld een onherroepelijke bankgarantie, heeft gesteld.
Artikel 7. Opschorting aan de zijde van Opdrachtnemer
Indien de positie van Opdrachtgever daartoe aanleiding geeft, is Het kantoor te allen tijde bevoegd om:
a. Vooruitbetaling, dan wel zekerheidsstelling van Opdrachtgever te vragen alvorens Opdrachtgever met de levering van zijn (verdere) werkzaamheden aanvangt;
b. Levering van zijn diensten op te schorten;
c. De desbetreffende overeenkomst geheel of voor zover niet uitgevoerd gedeeltelijk ontbonden te achten, door verzending aan Opdrachtgever van een schriftelijke kennisgeving aan Opdrachtgever, zonder dat de rechterlijke tussenkomst noodzakelijk is, een en ander onverminderd de aan Het kantoor toekomende rechten tot schadevergoeding wegens ontbinding.
d. Indien Het kantoor gebruik maakt van haar rechten als verwoord in dit artikel, dan is Het kantoor jegens Opdrachtgever nimmer aansprakelijk voor de daaruit eventueel ontstane schade, zowel direct als indirect.
Artikel 8. Informatieverstrekking
a. Opdrachtgever verstrekt aan Het kantoor alle relevante informatie gevraagd en ongevraagd met betrekking tot de Opdracht.
b. Opdrachtgever draagt er zorg voor dat alle gegevens, waarvan Het kantoor aangeeft dat deze noodzakelijk zijn of waarvan de Opdrachtgever redelijkerwijs behoort te begrijpen dat deze noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de overeenkomst, tijdig aan Het kantoor worden verstrekt. Indien de voor de uitvoering van de overeenkomst benodigde gegevens niet of niet tijdig aan Het kantoor zijn verstrekt, heeft Het kantoor het recht de uitvoering van de overeenkomst op te schorten en/of de uit de vertraging voortvloeiende extra kosten volgens de alsdan gebruikelijke tarieven aan de Opdrachtgever in rekening te brengen. De uitvoeringstermijn vangt niet eerder aan dan nadat de Opdrachtgever de gegevens aan Het kantoor ter beschikking heeft gesteld.
c. Het kantoor is niet aansprakelijk voor schade, van welke aard dan ook, doordat Het kantoor is uitgegaan van door de Opdrachtgever verstrekte onjuiste en/of onvolledige gegevens.
Artikel 9. Geheimhouding
a. Indien en voor zover de Algemene Verordening Gegevensbescherming (hierna: AVG) van toepassing is en er sprake is van persoonsgegevens (zoals genoemd in art. 4 lid 1 AVG), verplicht Het Kantoor zich jegens Opdrachtgever tot geheimhouding van de ontvangen persoonsgegevens.
b. Deze geheimhouding strekt zich voor de duur van de overeenkomst, alsmede na afloop hiervan.
c. Het Kantoor verplicht zich dergelijke gegevens enkel met derden te delen, indien en voor zover hier uitdrukkelijk toestemming is gegeven door de persoon waarnaar de persoonsgegevens herleidbaar zijn.
d. Onder gegevens worden naast persoonsgegevens tevens verstaan alle klant- en/of relatiegegevens van de opdrachtgever, de organisatie en bedrijfsgegevens en de door intellectueel eigendom beschermde zaken.
e. Opdrachtgever verplicht zich jegens Het Kantoor tot geheimhouding van alle, door Het Kantoor, verstrekte informatie.
f. Bij overtreding van dit geheimhoudingsbeding, verbeurt de benadeelde partij een onmiddellijk opeisbare boete van
€1.000,00 (zeggende: duizend euro) per overtreding, alsmede een opeisbare boete van €100,00 (zeggende: honderd euro) per dag dat de overtreding voortduurt.
g. Het voorgaande boetebeding sluit de mogelijkheid van Het Kantoor niet uit haar geleden schade op de opdrachtgever te verhalen, indien en voor zover deze meer dan het geleden boetebedrag zou belopen.
h. Op deze overeenkomst is de AVG van toepassing.
Artikel 10. Kosten
a. Indien partijen niet schriftelijk anders zijn overeengekomen, wordt de vergoeding van Het kantoor vastgesteld aan de hand van een uurtarief.
b. Het kantoor doet op verzoek van de Opdrachtgever, vooraf opgave van de geschatte kosten voor de door hem en/of zijn personeel te verrichten arbeid, hetzij ten behoeve van een bepaalde Opdracht, hetzij per kalenderjaar c.q. boekjaar.
Artikel 11. Urenfacturatie
a. Voor de verrichte werkzaamheden wordt een urenregistratie bijgehouden, tenzij anders is overeengekomen.
b. Voor alle Opdrachtgevers anders dan Abonnementhouders, wordt er maandelijks gefactureerd naar aanleiding van de verrichte werkzaamheden, zoals vermeld in de bij de factuur gevoegde urenregistratie.
Artikel 12. Betaling
a. Betaling dient steeds te geschieden binnen 2 weken (14 dagen) na factuurdatum, op een door Het kantoor aan te geven wijze in de valuta waarin is gefactureerd, tenzij schriftelijk anders door Het kantoor aangegeven. Het kantoor is gerechtigd om periodiek te factureren.
b. Het kantoor heeft het recht de door Opdrachtgever gedane betalingen te laten strekken in de eerste plaats in mindering van de kosten, vervolgens in mindering van de opengevallen rente en tenslotte in mindering van de hoofdsom en de lopende rente. Het kantoor kan, zonder daardoor in verzuim te komen, een aanbod tot betaling weigeren, indien de Opdrachtgever een andere volgorde voor de toerekening van de betaling aanwijst. Het kantoor kan volledige aflossing van de hoofdsom weigeren, indien daarbij niet eveneens de opengevallen en lopende rente en incassokosten worden voldaan.
c. De opdrachtgever is nimmer gerechtigd tot verrekening van het door hem aan Het kantoor verschuldigde. Bezwaren tegen de hoogte van de factuur, schorten de betalingsverplichting niet op. De Opdrachtgever die geen beroep toekomt op afdeling 6.5.3. (de artikelen 231 tot en met 247 boek 6 BW) is evenmin gerechtigd om de betaling van een factuur om een andere reden op te schorten.
d. Het kantoor heeft het recht om administratiekosten in rekening te brengen met betrekking tot alle openstaande facturen waarvan een betalingstermijn is verstreken. Deze administratiekosten zijn minimaal € 100,00 (honderd) euro en maximaal 2% (twee) van de totaalsom van alle openstaande facturen. Er is door Het kantoor minimaal één keer een herinnering gestuurd voor desbetreffende openstaande facturen.
Artikel 13. Indexering van kosten en tarieven
a. Het kantoor indexeert volgens de CBS prijsindex omdat deze voor iedereen inzichtelijk is en om eerlijk en objectief tariefwijzigingen toe te passen.
b. Het kantoor kan besluiten een lagere tariefwijziging toe te passen.
c. Het kantoor volgt de Consumentenindex voor particuliere dienstverlening en de Dienstenprijsindex voor commerciële dienstverlening. Deze prijsindexcijfers vindt u op StatLine van het CBS.
d. De toegepaste indexering is de gemiddelde waarde en toepasbaar gedurende het komende kalenderjaar.
e. Het kantoor zal steeds in het laatste kwartaal van het jaar deze indexering toepassen en kenbaar maken per mail.
f. Het wijzigen van kosten en tarieven door deze indexering geven niet het recht op het ontbinden van enige overeenkomst.
Artikel 14. Forum- en rechtskeuze
a. Op alle rechtsbetrekkingen waarbij Het kantoor partij is, is uitsluitend Nederlands Recht van toepassing, ook indien aan een verbintenis geheel of gedeeltelijk in het buitenland uitvoering wordt gegeven of indien de bij de rechtsbetrekking betrokken partij aldaar woonplaats heeft.
b. De rechter in de vestigingsplaats van Het kantoor is bij uitsluiting bevoegd van geschillen kennis te nemen, tenzij de wet dwingend anders voorschrijft. Niettemin heeft Het kantoor het recht het geschil voor te leggen aan de volgens de wet bevoegde rechter.
c. Partijen zullen een beroep op de rechter doen nadat zij zich tot het uiterste hebben ingespannen een geschil in onderling overleg te beslechten.
d. In de mail van Het kantoor vindt u een verwijzing naar deze voorwaarden waarvan u op verzoek een papieren versie is aangeboden.